Marka Tescili
Marka Tescili
Marka, bir teşebbüs tarafından sunulan mal veya hizmetlerin diğer teşebbüslerinkinden ayırt edilebilmesini sağlayan işaretlerdir. Malları ya da hizmetleri ayırmak için
kullanılan ayırt edici kelimeler, harfler, rakamlar, çizimler, resimler, şekiller, renkler, logolar, etiketler ve ya bunların kombinasyonları olarak marka tescil edilebilir.
Marka Tescili Marka Sahibine Sağladığı Haklar Nelerdir?
Marka tescili, sahibine, markayı tek başına kullanma hakkı ve izinsiz kullanılmasını önleme yetkisi verir. Marka tescili kapsamına giren aynı ve ya benzer mal ve ya hizmetlerle ilgili olarak karıştırılma ihtimali olan, tescilli markanın itibarından dolayı haksız avantaj elde edecek ve ya tescilli markanın ayırt edici karakterine zarar verecek nitelikteki herhangi bir işaretin izinsiz kullanımını önleme hakkı verir. Marka tescili başkasına devir edilebilir, miras yolu ile intikal edilebilir, kullanmak hakkı lisans konusu olabilir, rehin verilebilir ve ya teminat olarak gösterilebilir. Tescilli olmayan markalar, markaların tescili ve korunması hakkında yasalarla getirilen haklardan ve korumadan yararlanamazlar.
Marka Tescili Üzerinde Kullanılan İşaretler Ne Anlama Gelir?
Bir markanın yanında ®, ™, SM ve ya benzer sembollerin kullanımı bir zorunluluk değildir ve ek bir yasal konuma sağlamaz. Bununla birlikte bu tür kullanımlar, söz konusu işaretin bir marka olduğu konusunda başkalarını bilgilendirmenin, dolayısıyla ihlalcileri ve taklitçileri uyarmanın uygun bir yolu olabilir. ™ sembolü bir işaretin marka olduğunu gösterirken ® sembolü marka tescil edildiği zaman kullanılır. Hizmet markaları için ise SM sembolü kullanılır.
İlginizi Çekebilecek Diğer Marka Tescil Başlıkları : Marka Başvurusu
Topluluk Marka Tescili (OHİM)
Topluluk Marka Tescili (OHİM)
Avrupa Topluluğu Marka Başvurusu CTM
Avrupa Birliği ülkelerinin tümünde geçerli olan bir marka tescilidir. Sistem, Avrupa Birliğini bir devlet gibi kabul ederek hareket etmeyi gerektirmektedir. Bir tek marka başvurusuyla, topluluk üyesi devletlerde geçerli olan marka tescil belgesi alınmaktadır. Türk vatandaşları da Paris Sözleşmesi gereğince topluluk markası tescil ettirebilirler ve Avrupa topluluğunda korunmasını sağlayabilirler.
Bu sistem markanızı tescil edeceğiniz ülke değil Avrupa topluluğudur. Avrupa topluluğu içerisinde sizin tescil almak isteğiniz üye ülke veya ülkeleri seçme hakkınız yoktur. Bu sistem, tescil alacak marka sahibine maliyeti yükseltmektedir.
Avrupa Topluluğu sistemi ile yurt dışı marka başvurularındaDetay PatentOfisi’nin danışmanlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz.
Avrupa Topluluğu Marka Başvurusu Yapmak İçin tıklayınız…
Vekaletname : Marka müracaatı için Türk Patent Enstitüsünü verilecek vekaletname Adi vekaletnamedir. Noter onayına gerek yoktur. Islak olmadan faks ve mail ortamında gönderilmesi yeterlidir. Marka sahibini hak kaybına sebep olacak durumlarda (markanın geri çekilmesi gibi) Noter onayı gereklidir.
Vekaletnemeyi Bilgisayarınıza İndirmek İçin tıklayınız…
Bizi Takip Edin…