Yurt Dışı Endüstriyel Tasarım Tescili (LAHEY)
Yurt Dışı Endüstriyel Tasarım Tescili (LAHEY)
Lahey Anlaşması Yurtdışında Endüstriyel Tasarım başvurusu için hazırlanmış uluslararası bir anlaşmadır.
Anlaşmanın en son hali olan 1999 yılında imzalanan Cenevre Metnidir. Türkiye ise 2004 yılında anlaşmanın Cenevre Metnine dahil olmuş, 2005 yılında ise başvuru için uygulamaya geçilmiştir.
Dünyadaki genel uygulamalara bakıldığında, endüstriyel tasarım koruması, verildiği ülkenin sınırları içerisinde geçerlidir ve birden fazla ülkede koruma elde etmek için her ülkeye ayrı ayrı başvuru yapılması gereklidir. Yani her bir ülke için yapılacak başvuru, ayrı dil, ayrı vekil, ayrı para birimleri ile ayrı ücretler anlamına gelmektedir.
Lahey Anlaşması ile amaçlanan; Tek bir başvuruyla, seçilen ülkelerde tescil yoluyla koruma sağlamak. tek bir başvuruyla, aynı etkiye sahip bir tescil sistemi kullanarak işlemleri daha kolay hale getirmek. Böylelikle tescille ilgili bütün işlemler tek bir merkezden yürütülebilecek ve bütün kayıtlar tek bir merkezde tutulacaktır.
Lahey anlaşması kapsamındaki başvurular doğrudan WİPO’ya (Uluslararası Ofise) veya Türk Patent Enstitüsüne yapılabilmektedir.
Vekaletname : Patent müracaatı için Türk Patent Enstitüsünü verilecek vekaletname Adi vekaletnamedir. Noter onayına gerek yoktur. Islak olmadan faks ve mail ortamında gönderilmesi yeterlidir. Patent sahibini hak kaybına sebep olacak durumlarda Noter onayı gereklidir.